Papp Réka Kinga

BIO

Papp Réka Kinga újságíró, komikus és kommunikációs szakember. 1985-ben született Nyíregyházán. Az ELTE magyar és média szakán diplomázott, végzettsége szerint kommunikációkutató. Egy gyermek édesanyja.

Komikus

Stand-up kominkusként az RS9 Színházban lép fel: a feminista gyereknevelésről szóló önálló estje, a Nimand 2017 február 14-én debütált; fel- és átdolgozott dalait Darvas Kristóf kíséri zongorán. A Budapesti Anarchista Színház társulatának tagja, szintén az RS9 Színházban játszik a Többszörös orgazmus című előadásban Döbrösi Laura, Paizs Miklós, ifj. Sebő Ferenc és mások társaságában. 2014-től a műsor megszűnéséig a Heti Hetes visszatérő vendége volt.

Újságíró

A Slejm – a torkon ragadt politika társ-műsorvezetője, a szerdai Feles adások házigazdája. A Klubrádióban Professzor Paprika és a Bonyolult Dolgok címmel saját műsort vezet, amelyben szórakoztató ismeretterjesztést művel, társadalomtudományi témákban. A HVG Vélemény rovat szerzője, a Kettős Mérce állandó szerzője.

A magyarországi szexpiacról szóló riportkönyve 2017 novemberében jelent meg Aki kurvának áll címmel. Az ATV és a HírTV politikai műsorainak rendszeres kommentátor vendége.

2008-tól 2010-ig a Népszabadság első videós újságírója volt, Takács Máriával a budapesti termelői piacokról forgatott Piackutató címmel sorozatot, Bihari Lászlóval Nagyvárosi túlélőshow címen mutatott be környezetbarát gyarkolatokat. 2010-ben a Magyar Televízióban a Körhinta fesztivál-magazinműsor műsorvezetője volt.

Kommunikációs szakember

A Zöld Pók Filmműhely alapítója: webes rövidfilemeket forgat és kampányokat tervez civil szervezetek számára. Partnerei között voltak a Greenpeace Magyarország, a Tudatos Vásárlók Egyesülete, a Humusz Szövetség és mások. Papp 2016-2017-ben a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete sajtófelelőse volt. Kommunikációs és stratégiai tanácsadóként ügyfelei között országos és nemzetközi civil szervezetek mellett for-profit partnerek is akadnak. Szakterülete a társadalmi kommunikáció, a felelős marketing és az etikus reklám, valamint a szervezeti struktúraváltások és a válságkommunikáció.

Kommunikációkutató

A bécsi Humántudományi Intézet újságíró-programjában, Milena Jesenská ösztöndíjasként a magyarországi prostitúciót térképezte fel. Puncipolitika címen publikálta a Kettős Mércén és a Political Critique-en kutatását a hazai szülészet és szülésmozgalmak viszonyáról. A Politikatörténeti Intézet kutatói programjában nyugatnémet diákmozgalmakat és baloldali terrorizmust kutatott.

Aktivista

 Az Origo-botrány elleni tiltakozás szónoka. A 2006-os Hallgatói Hálózat alapítója; a 2011-es Nem tetszik a rendszer! tüntetésen a diákcsoport képviseletében szólalt fel. A Magyar Gárda elleni tiltakozásuk Kárpát Kommandó néven bohóchadsereget szervezett, amellyel több gárdaavatót megkísárlet megzavarni. A Kincsünk a Piac – Hunyadi tér csoport aktivistájaként a Millió zsebbe száll című dal-átirattal tiltakozott a helyi piac bezárása ellen; a polgármester becsületsértésért perelte, de egy Papp mellett szervezett szimpátiatüntetést követően az ügyet később ejtették.

Művész

A botrányossá vált éneklésről készült videót kiállították a Jeune Création Européanne biennálén Montrouge-ban, Párizsban, illetve több Európai helyszínen. Emellett számos tüntetésen énekelt proteszt-zenekarával, a Véletlen Blues Banddel valamint állandó zenész partnerével, Darvas Kristóf zongoristával.

A Krétakör opera-projektjében Schilling Árpád mellett művészeti vezetőként vett részt a Bánk Bán: ACT színpadra állításában, amelyet 2016 nyarán a berlini Radialsystem operafesztiválján mutattak be magyar aktivisták részvételével.